Belysning er vanskeligere enn du tror
Kenneth Fossum har jobbet med belysning i over 15 år. Her deler han sine beste tips for hvordan man bruker lys for å heve hjemmet til nye høyder – og ikke minst hans egen personlige favorittlampe.
I familiebedriften SML Lighting jobber 22 spesialister på lys og lysdesign under selskapets visjon: “Vi skaper stemningen.”
SML Lighting er en bedrift med over 70 års historie som har sitt opphav i Sarpsborg, og som fra starten av drev med egenproduksjon av belysningsprodukter.
På begynnelsen av 1990-tallet endret bedriften strategi og gikk fra å være en produksjonsbedrift til å representere sterke merkevarer innen belysning. I 2008 kunne SML Lighting også vise frem disse merkevarene fra sitt showroom på Skøyen i Oslo.
M2 fikk en prat med daglig leder Kenneth Fossum mens han var på jobbreise i Italia.
– Vi jobber daglig med å designe, utvikle og levere komplette belysningsløsninger basert på produkter fra våre leverandører ut mot bedrifter, offentlige oppdragsgivere og private byggherrer, forteller Fossum.
SML leverer lys og lysdesign til alt fra Den Norske Opera & Ballett, Munchmuseet, kontorer, hoteller, restauranter, utendørsprosjekter, boliger og hytter.
– Dette er takket være alle de fantastiske kundene våre som gir oss muligheten til å få jobbe med så mange spennende prosjekter, understreker Fossum.
– God belysning er mer fremtredende nå
– Hva betyr lys for deg?
– Lys betyr mye. Det blir jo naturligvis sånn når man har jobbet med dette i så mange år, og hatt muligheten til å lære og erfare den betydningsfulle effekten det har på kroppen, sinnet og stemningen i omgivelsene man befinner seg i.
– Det er i tillegg ekstra fint å se at viktigheten av god belysning er mer fremtredende blant nordmenn nå enn for bare noen få år siden, sier Fossum.
Når det kommer til belysning hjemme er det noen grunnleggende prinsipper man bør ha i bakhodet, forklarer han.
- Det er viktig å først tenke gjennom hvordan du ønsker å bruke hjemmet, hvilke behov du har, og hva du vil fremheve.
- Deretter bør du tilpasse belysningen til rommets bruk og funksjon ved å variere både plassering og produktvalg.
– Dette innebærer ikke å begrense seg til taket som plassering for lyskilder, men også bruke vegger, gulv og til og med integrere belysning i møblene!
Det kan være fordelaktig å tenke på ulike lag eller nivåer når man planlegger belysning; grunnbelysning er den generelle belysningen i rommet, mens effektbelysning kan brukes for å fremheve spesielle områder eller elementer som bilder. Til slutt kan man tenke på dekorativ belysning som gir rommet en unik identitet og understreker ønsket stil og smak.
– For å få en optimal belysningsløsning kan man kombinere disse lagene med et styringssystem som tillater soneinndeling. Dette lar deg styre ulike soner og produkter individuelt, samt lage forskjellige lysscenarier. På denne måten kan man få et godt og fleksibelt lysanlegg som tilpasses ulike situasjoner og behov, sier Fossum.
Om årets trender
Fossum forteller at det har blitt populært å bruke skjulte LED-striper i interiørdesign. Når det blir gjort på en gjennomtenkt og planlagt måte kan resultatet være elegant og stilfullt.
Dersom man ikke har en helhetlig plan, kan det derimot bli noe overveldende.
– Vi blir ofte spurt om bruk av dim-to-warm-produkter (lyset blir varmere når det dimmes), men det er viktig å være oppmerksom på at det er mange fallgruver på dette området. Hvis man bruker lyskilder av dårlig kvalitet, vil også kvaliteten på selve lyset forringes. Det er viktig å velge produkter av høy kvalitet for å oppnå ønsket resultat.
Vi mennesker blir påvirket av dårlig lys, ikke bare i form av lite eller feil belysning. Også kvaliteten på det kunstige lyset vi omgir oss med har stor påvirkning av menneskelige hormoner, som søvn og den biologiske klokken.
– Jeg synes det er spennende å se hvordan belysningsteknologien utvikler seg, og hvordan nye designtrender påvirker måten vi tenker om belysning i hjemmet. Det viktigste er imidlertid å velge belysningsløsninger som passer til ens personlige stil og behov, og som skaper en funksjonell og behagelig atmosfære i hjemmet, sier Fossum.
Selv foretrekker han rene, enkle og elegante former og produkter som er varende i design og uttrykk.
– Produsenten Occhio har vært utrolig flinke på å integrere funksjonalitet, ny banebrytende teknologi og fantastisk lyskvalitet i en dekorativ innpakning. Så Occhio Mito er en favoritt nå om dagen.
– Tenk lag på lag og flere typer belysning
Belysningsfaget og produktene har utviklet seg mye de siste året etter at LED inntok markedet, noe som også har gjort det mer komplekst.
– Fallgruver kan være å kun fokusere på den dekorative lampen og ha dette som hovedlyskilden i rommet. Da vil man benytte denne som det generelle lyset og det kan fort bli blendende og ubehagelig. I tillegg blir rommet mindre dynamisk og den fine lampen kommer ikke frem på den måten den fortjener.
Jevnt fordelte downlights/spotter i hele taket er heller ikke en optimal løsning, forteller Fossum. Dette vil skape et flatt lysbilde, er lite dynamisk og stemningsskapende.
– Tenk lag på lag og flere typer belysning; gulvlampe/leselampe i et hjørne ved en stol, bordlampe på TV-benken, dekorlampe i taket og skinnespotter som har fleksibel plassering og kan fremheve ulike elementer/veggflater, sier Fossum.