Er dette verdens mest eksklusive kjøkken?

Xila Antibes 1
Del:

Et lekkert kjøkken står høyt på nordmenns ønskeliste. Og det finnes mye fint å velge blant. Men skal du ha noe det virkelig svinger av? Her har du supereksklusive Boffi.

Skøyen i Oslo er eldorado for alle som er på utkikk etter alt til hus og hjem. Tett i tett ligger noen av landets mest eksklusive forretninger med et stort utvalg av det nordmenn trenger til hjemmet, om det er kjøkken og bad, eller stue og soverom. Alt er praktisk talt samlet på ett sted.


Blant aktørene finner vi Boffi Studio. Milano-baserte Boffi lager italienske kjøkken, bad og garderober i design og materialer utviklet og produsert i ypperste klasse.


Boffi har i mange tiår vært ledende innen design og produksjon av kjøkken. Minimalisme står sentralt hos den familieeide bedriften grunnlagt i 1932 som allerede i 1971 utviklet verdens første kjøkken strippet for håndtak. Kundene kommer til den lille butikken fra hele landet, alle på utkikk etter et skreddersydd kjøkken av høy kvalitet i et tidløst design.


M2 blir tatt varmt imot av daglig leder Søren Emil Maberg. Han vokste opp i Danmark og er utdannet sivilarkitekt fra Kunstakademiet i København. Sammen med Kari Haug, som også har lang erfaring fra interiørbransjen, åpnet han i 2017 Boffi Studio på Skøyen.


– Hva er det med kjøkken du synes er så gøy?


– Det er et sosialt rom. Det er der familien møtes. Man lager mat - gjerne med noe godt i glasset. Det er et rom man oppholder seg i mye. Et godt kjøkken er rett og slett oppskriften på et godt liv, mener jeg, sier Maberg.


Enkelt og minimalistisk designMaberg forteller at nordmenn bruker stadig mer penger på kjøkkenet. En trend han har sett de siste årene, er ønsket om å ha et tidløst design og en kvalitet som varer lenge. Maberg mener at kjøkkenet bør holde i minimum 25 år.


– Før var det kanskje ikke uvanlig at man ville ha samme kjøkken som naboen. Nå vil flere, spesielt våre kunder, ha noe som er unikt og skreddersydd sitt hjem og sine behov.


Det er likevel én ting som går igjen blant nordmenn som skiller oss litt ut fra andre land, påpeker Maberg.


– Mange her til lands er mer opptatt av det praktiske vedlikeholdet rundt kjøkkenet. Man vil ikke bare ha et kjøkken i høy kvalitet, men også at det skal være enkelt å vedlikeholde. Det skal kunne vaskes raskt og enkelt.


Boffis rene og minimalistiske design går rett hjem hos nordmenn, forteller Maberg. Et kjøkken fra Boffi kan derimot raskt koste det samme som en ny bil. Det er litt utenfor prisnivået for mange. Det er likevel mye med Boffi man kan la seg inspirere av.


– Når man skal ha et nytt kjøkken mener jeg man bør prioritere gode materialer som tre, stein, metall og/eller kompositt av høy kvalitet. Tenk på at dette er et rom du skal bruke nesten hver dag i mange år.


– Når man pusser opp og innreder et hjem på et budsjett, er det viktig å prioritere kvaliteten på de produktene som skal vare lengst. På kjøkkenet er det skuffer og skap, mens benkeplater og hvitevarer er enklere å bytte når det trengs. De som bare pusser opp for å selge, gjør ofte det motsatte og prioriterer det som er mest synlig, sier Maberg.


Kjøkkenet må harmonere med arkitekturenEt flott kjøkken er et kjøkken der materialene understreker hvordan kjøkkenet brukes, forteller Maberg.


– Hvis det er en kokk som b

or i huset, foretrekker de sannsynligvis slitesterke materialer som rustfritt stål og granitt, supplert med hvitevarer av høy kvalitet.


Hvis det er en barnefamilie anbefaler han fronter i matt laminat med lasersveiste kanter og benkeplater i komposittstein. I boliger med åpne planløsninger blir kjøkkenet et møbel der naturlige materialer som tre og marmor gir en både delikat og eksklusiv følelse.


– Men det viktigste for meg som arkitekt, er at designet på kjøkkenet harmonerer med arkitekturen i huset. Når det passer sammen, blir levetiden uendelig mye lengre.


Trender mener Maberg man bør styre unna. De kommer og går. I stedet bør man spørre seg selv hva som gir en god følelse.


– Det kan være kjærligheten til naturmaterialer, opplevelsen ved å lage mat på åpen flamme, eller en fargerik drøm man har hatt med seg hele livet. Hvis man er usikker og ikke planlegger å bo i boligen i mange år fremover, kan man spørre om råd og få veiledning til å sette sammen farger og løsninger som står seg godt over tid.


– Da blir det ofte dempede farger i kombinasjon med noen naturmaterialer. Sammen med kunden jobber vi likevel hver gang med å få frem et unikt uttrykk, slik at kjøkkenet ikke fremstår som metervare eller copy/paste-design, sier Maberg.