Her er Rivieraens råeste eiendommer

Fredrik Lilloe portrett
Del:

– Vi ser en tendens at nordmenn på flukt fra formuesskatten først flytter til Monaco eller Sveits, så kommer til Rivieraen for å finne seg et weekendhus, forteller luksusmegleren Fredrik Lilloe.

Lilloe jobber som daglig leder og eier av firmaet Knight Frank på den Franske Rivieraen. Han er megler i det øverste segmentet i verdens dyreste og muligens mest luksuriøse eiendomsmarked. Han har hele Rivieraen som kontor og møter noen av verdens rikeste og mest kjente mennesker i jobben sin.

– Den typiske norske kunden har mellom 10 og 30 millioner kroner i budsjett. Det er ofte feriebolig i starten, men jeg vet om flere som gjør det til sin primærbolig senere i livet, forteller han.

– Cirka 20 prosent av klientellet vårt kommer fra Skandinavia. Vi startet med å skreddersy meglertjenester mot de nordiske landene, men jeg har i dag kjøpere fra hele verden. Norden var jo der det hele startet, og som jeg fortsatt liker å jobbe med.

Knight Frank selger eiendommer verdt fra 10 millioner opp til 1 milliard kroner. Selskapet har siden oppstart omsatt eiendom for svimlende 21 milliarder norske kroner. I 2022 var snittsalget på alle boligene omsatt gjennom Knight Frank på 60 millioner kroner. Noen få eiendommer trekker snittet betydelig opp.


- Liker å sette rekorder


Lilloe innehar for øyeblikket den franske rekorden for høyeste pris oppnådd per kvadratmeter – 850.000 kroner per kvadratmeter.

Han har også omsatt den hittil dyreste eiendommen i Spania. Den gikk til en norsk kunde til den nette pris av 700 millioner kroner.

– Jeg liker å sette rekorder, spesielt når jeg tjener penger på det også, smiler han.

– Det er mye penger å tjene på å gjøre de virkelig store transaksjonene.

Lilloe forteller at supereiendommene til mange hundre millioner kroner, som det er flere av, tar tid å selge. Han estimerer at det kan ta ett til tre år å få solgt en slik bolig.

– Det kan ta fryktelig lang tid. Heldigvis er selger selv klar over dette, og det går. Men det er klart det krever mye tid og arbeid å vedlikeholde interessen i markedet og det profesjonelle forholdet til selger i en prosess som kan strekke seg over så lang tid, sier Lilloe.

Gjennom de siste 22 årene i bransjen har Lilloe opparbeidet seg en solid posisjon som ekspert i et av verdens mest attraktive eiendomsmarkeder. Ikke rent sjelden blir han sitert i toneangivende mediekanaler som Financial Times, The New York Times og Figaro.

Et yndig sted for business


Côte d’Azur, den franske riviera på godt norsk, har i århundrer vært en magnet for eliten i Frankrike og resten av Europa. I nyere tider har europeisk adel og overklasse fått selskap av russiske oligarker, prinser fra Midtøsten og nyrike amerikanere. På grunn av krig i Ukraina og strenge sanksjoner, er de russiske oligarkene på vei ut, mens nyrike nordmenn strømmer til.


Lilloe tar dem imot på eksklusive visninger av noen av Rivieraens vakreste eiendommer.


Prakthager, flere basseng, enorme hekker og smijernsporter. Garasjeplass til et dusin biler. Det blir ikke holdt tilbake på noe når milliardærene bygger sine drømmehjem.


– Den franske rivieraen har en kombinasjon av penger og livsstil som tiltrekker seg folk fra hele verden. Det er en veldig stor konsentrasjon av folk med mye penger. Det gjør det til et yndig sted for business, om det er innen eiendom, hotell, restaurant, butikker, båter og yachter, forteller Lilloe.


Han trekker også frem den sentrale plasseringen i Europa. Italia, de sveitsiske Alpene eller middelhavsøyer er bare noen timer i bil unna. Flyplassen i Nice kan ta deg nesten hvor som helst i verden året rundt, om det er London, Oslo, New York eller Dubai.


– Det er ingen grunn til å forlate Rivieraen. Du har alt du trenger her i et deilig klima. Det er likevel superenkelt å reise inn og ut, sier han.Domaine de l’Ansa – Cannes


Cannes er i vinden


Et av Knight Franks fem kontorer ligger sentralt i filmbyen Cannes med utsikt over bystranda – et område Lillioe gjerne trekker frem som høyaktuelt.


– Cannes er jo et av de mest up-and-coming stedene langs Rivieraen. Nå har alle hotellene blitt totalrenovert og noen av verdens beste restauranter har etablert seg her. Og flere kommer til, som for eksempel topp-restaurantene Zuma og Nusr-Et, forteller han.


I Super-Cannes, en kort kjøretur unna Cannes sentrum, ligger luksuseiendommene tett. Her har Lilloe nå en enestående eiendom ute til salg.


– Dette er et stykke Provence i Cannes, sier Lilloe.


– Det er en sjelden perle. De anlagte hagene preges av frukttrær, oliventrær, naturlig skog med tilrettelagte løpestier, store områder med velstelte grønne plener samt et stort utvalg av middelhavsplanter. Sjefskokkens grønnsakhage er også imponerende, legger han til.


Den majestetiske villaen har ni luksuriøse soveromssuiter, en stor inngang i glassfasade som fører til mottaksrommet med en enorm takhøyde, en TV-stue med peis og tilstøtende kontor. Her finnes også kinorom, treningsrom, et stort, eksklusivt kjøkken, spisestue med bar og selvsagt en vinkjeller. Til og med de flotte gjestesuitene har eget treningsrom og oppvarmet basseng. Villaen er omgitt av store terrasser, både åpne og overbygde, med sittegrupper og spiseområder. Den har også et stort oppvarmet svømmebasseng, alt med panoramautsikt over havet.


– Eiendommen er svært forseggjort. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, legger han til.


Ikke rent sjelden omsettes også gamle, ærverdige franske slott gjennom Knights Frank. Lilloe trekker frem en eiendom kjent som Chateau de Lerins som ligger i Mougins, like utenfor Cannes. Området er svært populært, mye på grunn av nærheten til Cannes, samt det store tennisakademiet Mouratoglou og en anerkjent internasjonal skole.


-Eiendommen må sees


– Slottet er blitt nøye restaurert og renovert både utvendig og innvendig. Her finner man 10 soveromssuiter, spa, et treningsstudio, en stor inngangshall, hovedstue, bibliotek og studierom, en andre stue, spisestue, vinkjeller og et profesjonelt kjøkken, forklarer han.


Han legger til at eiendommen har fire hektar med anlagte hager, to hektar med olivenlund med hele 1000 modne oliventrær, og 14 hektar med beskyttet naturreservat. Bygget byr på flere store terrasser for solfylte dager, en tennisbane, oppvarmet svømmebasseng, et imponerende sommerkjøkken og poolhus, en rosehage, flere fontener og et grønnsaksområde. For golfentusiaster finnes det også et område for putting og chipping, samt egen driving range.


– Dette er en eiendom man må se med egne øyne for å kunne verdsette skikkelig, understreker den erfarne megleren.


Og prisen?


– Ta kontakt om du er interessert, smiler Lilloe.Chateau de Lérins – Mougins