Slik frisker du opp stuen med ny belysning

Belysning
Del:

Har du kun «the big light» i taket? Ønsker du å skape ulike soner til forskjellige aktiviteter? Her gir vi deg gode tips til hvordan du kan friske opp stuen din med riktig og moderne belysning.

Start med hovedbelysningen


Vi anbefaler deg å tenke på at belysningen skal ha flere funksjoner, og flere lag. Dette skaper både dybde og deler inn rommet i ulike stemninger basert på ulike behov. Det kan være lurt å starte med hovedbelysningen i rommet - som downlights, spotlights eller gode taklamper. En kombinasjon av disse er ofte det peneste.


Belysningen bør plasseres jevnt i rommet, gi god lysspredning og kunne dimmes. Tenk også på mørke hjørner eller soner i rommet som du ønsker å fremheve med lys.


En kombinasjon av spotter, downlights og taklamper skaper dybde i rommet. Foto: SG Armaturen


Plassering av spotlights og downlights


Når du skal installere downlights eller spotlights i stua er det et par ting du bør tenke på. Det er lurt å planlegge godt i forkant, slik at man får godt resultat og riktig plassering av belysningen. Her har vi noen gode tips til plassering av downlights og spotlights:


 • Downlights og spotlights bør monteres ca. 40-50 cm fra veggen.
 • Planlegg montering av downlights etter møblering og mediautstyr.
 • Du trenger ikke tenke symmetri, se heller hvor du har behov for belysning.
 • Ikke overdriv bruken av downlights, det ser ikke pent ut, og lyset blir flatt.
 • Lys gjerne opp veggen – vertikal belysning gir en dybdefølelse.
 • Dropp downlights som er vendt mot sittegruppe, da blir du kanskje blendet når du sitter eller ligger.
 • Unngå spotlights som er vendt mot, eller rett over TV-skjermen – dette kan gi gjenskinn. Velg heller moderne downlights som ikke gir blending, for å fremheve TV-kroken (se bilde under).
 • Velg gjerne justerbare downlights og spotlights, da kan du belyse spesielle ting – som et kunstverk, en bokhylle eller et fint bilde.
 • Unngå LED-pærer med for blålig eller kaldt lys.
 • Downlights og spotlights bør absolutt være dimbare.

Ønsker du kontakt med elektriker, trykk her.
 • Stue 2
 • TV
 • Stue veranda
↑ Skap variasjon med spotlights og pendler på skinner. Slik kan du endre og bytte uttrykket i stua som du ønsker. Bilder: SG
↑ Skap variasjon i himlingen med spotter på skinner som kan justeres

Dekorative taklamper


Det er ikke bare spotlights og downlights som gir god belysning, du kan også bruke hengende taklamper, også kalt pendler eller pendellamper. En vakker taklampe kan være veldig dekorativ i stuen din og kan være et vakkert blikkfang i interiøret ditt.


Ved å bruke dimbare lyspærer kan du både justere ønsket mengde lys, men også i mange tilfeller varmetemperaturen på lyset. Varier gjerne mellom ulike stiler, lengder og størrelser for å skape et unikt uttrykk hjemme. En pendellampe kan for eksempel sette prikken over i’en over stuebordet eller spisebordet ditt - et funksjonelt designelement man legger merke til.


Ønsker du kontakt med elektriker, trykk her.


Pendellamper rammer inn et område og skaper en egen sone. Her ser du de flotte lampene Bell og Circulus Pendel. Bilder: SG.

Finn riktig veggbelysning


Vegglamper kan løfte helhetsinntrykket i boligen din, gi større romfølelse og bidra til hyggelig stemning i stua. Stylingmulighetene er mange, og du kan bruke vegglamper til å rette fokus på spesifikke områder i stua di. Stuen er et oppholdsrom, et rom for hygge, dermed anbefaler vi at du gjerne bruker litt lunere belysning enn i andre rom.


Et godt tips er å lyse opp frie vegger og mørke områder, for en større romfølelse. Her kan du for eksempel bruke opplys (uplights) eller dekorative og runde moonlights.


Planlegg godt hvor du skal sette opp veggbelysning, gjerne i forhold til plassering av møbler, trapper og hjørner. Her kan du også tenke design og dekor - en vakker vegglampe kan rett og slett også bare være flott å se på.

 • Stol
 • Lys
 • Lys vegg
↑ Lys opp vegger og mørke kroker med lampen Frosta 480. Dette skaper en bedre atmosfære og et ekstra designelement. Bilder og produkter er fra SG.
Kontakt elektriker